Opleiding en specialisatie
Om jezelf dierenfysiotherapeut te mogen noemen, volg je eerst de vierjarige hbo-opleiding Fysiotherapie. Aansluitend volgt een tweejarige post-hbo-opleiding tot dierenfysiotherapeut.
In mijn werk als humaan fysiotherapeut heb ik mij gespecialiseerd in echografie. Deze beeldvormende onderzoeksmethode heb ik vijf jaar lang toegepast binnen de praktijk waar ik destijds werkte. In de humane fysiotherapie is echografie inmiddels een vaste waarde geworden — het aantal praktijken dat hiermee werkt is de afgelopen jaren sterk toegenomen. In de dierfysiotherapie is die ontwikkeling echter nog niet in dezelfde mate doorgedrongen. Mijn missie is om hier verandering in te brengen.
Wat is echografie precies?
Bij echografie worden geluidsgolven via een ultrageluidkop (transducer) het lichaam in gestuurd. Voor een goede geleiding wordt gel aangebracht tussen de transducer en de huid. Soms is het nodig om het dier op die plek (gedeeltelijk) te scheren.
De geluidsgolven worden door verschillende weefsels in het lichaam deels geabsorbeerd en deels teruggekaatst. Deze teruggekaatste signalen worden door het apparaat omgezet in een beeld. De gebruikte geluidsgolven zijn volledig veilig voor mens en dier.
Met echografie kunnen onder andere spieren, pezen, banden (ligamenten), en soms ook zenuwen en bloedvaten in beeld worden gebracht. Hierdoor kunnen deze structuren beoordeeld worden op hun vorm, kwaliteit en functie. Voorbeelden van aandoeningen die zichtbaar worden met echografie zijn:
Door deze techniek als onderzoeksinstrument in te zetten, kan ik de aard en ernst van een blessure veel preciezer vaststellen. Bij acute klachten vindt altijd eerst overleg plaats met de dierenarts voordat ik start met behandelen. Een vroegtijdige en juiste diagnose helpt om verergering van blessures te voorkomen.
De meerwaarde van echografie in mijn praktijk
In mijn werk met mensen merkte ik dat echografie niet alleen helpt bij het stellen van een diagnose, maar ook bij het begeleiden van het herstelproces. Patiënten krijgen meer inzicht in hun blessure als ze de schade op het scherm kunnen zien. Dat zorgt voor meer begrip en motivatie om het behandeltraject zorgvuldig te volgen — en voorkomt dat ze te snel weer aan het sporten gaan, met alle risico’s van dien.
Diezelfde ervaring heb ik nu ook in mijn werk met dieren en hun eigenaren. Echografie helpt om duidelijkheid te geven, verwachtingen te managen en samen een realistisch herstelplan op te stellen.
Daarnaast maakt echografie het mogelijk om andere behandelmethodes, zoals lasertherapie, gerichter toe te passen. Ik kan het effect van mijn behandeling tussentijds en achteraf evalueren, waardoor het behandeltraject nauwkeurig te monitoren en bij te stellen is. Dat komt de effectiviteit én veiligheid van de therapie ten goede.